Olej kokosowy w kosmetyce i kuchni

Olej kokosowy w kosmetyce i kuchniSubstancje zawarte w oleju kokosowym doskonale działają nie tylko na układy wewnętrzne, ale również na skórę i włosy. Kosmetycznie można stosować zarówno olejek kokosowy w naturalnej postaci jak i w postaci kosmetyków wyprodukowanych na jego podstawie lub z jego dodatkiem. Zawarte w oleju kokosowym średniołańcuchowe trójglicerydy łatwo wnikają w skórę, nawilżając ją i odżywiając. Ponadto olej kokosowy działa również jako doskonała ochrona skóry przed wpływem środowiska zewnętrznego m.in. chroni przed uszkodzeniami wywołanymi wolnymi rodnikami. Olej kokosowy stanowi też ochronę przed promieniowaniem słonecznym. Udowodniono, że „wyłapuje” on około 20% promieniowania UV.  Ponadto olej ten bogaty jest w antyoksydanty oraz substancje bakteriobójcze. Posiada zdolność wygładzania skóry, co w połączeniu z antyoksydantami i witaminą E sprawia, że to idealny kosmetyk odmładzający.  Olej kokosowy to również doskonała odżywka do włosów. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz witaminy sprawiają, że włosy odżywione są od wewnątrz. Właściwości bakterio- i grzybobójcze, które posiada olej wspomagają również walkę z łupieżem. Wmasowanie oleju kokosowego w skórę głowy sprawia, że jest ona nawilżona, a grzyby wywołujące łupież są skutecznie niszczone. Wystarczy nałożyć niewielką ilość oleju na włosy i zostawić go tam na około pół godziny, aby włosy stały się nawilżone i wspaniale wyglądały.

Olej kokosowy w kosmetyce i kuchni

Orzechy kokosowe są jednym z podstawowych produktów żywnościowych w strefie klimatu tropikalnego. W kuchni wykorzystuje się wszystkie jadalne części tego owocu. Mleczko kokosowe jest bardzo orzeźwiającym napojem, który zawiera w sobie dużą dawkę elektrolitów. Dzięki swojemu składowi może być wykorzystywane nie tylko do nawodnienia organizmu, ale również jako płyn dostarczający niezbędne do życia mikroelementy. W kuchni wykorzystywane jest jako napój, podstawa do egzotycznych drinków lub dodatek do potraw. Również miąższ orzecha jest bardzo często wykorzystywany do przygotowywania różnych potraw. W Polsce najczęściej mamy do czynienia z wiórkami kokosowymi, które są doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Niemniej jednak miąższ kokosów jest również spożywany w formie przekąsek, czy jako dodatek do potraw. Ponadto w kuchni często wykorzystywany jest również olej kokosowy. Ze względu na swój wygląd jest on również nazywany masłem kokosowym. Olej ten ma bardzo szerokie zastosowanie. Ze względu na niską zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może być używany także do przygotowywania potraw na gorąco. Można bezpiecznie na nim smażyć, piec i gotować. Wiele osób również chętnie smaruje nim pieczywo.

W sklepach można kupić olej kokosowy naturalny lub rafinowany. Olej naturalny ma lekko żółty lub szary odcień oraz wyraźny kokosowy zapach. Dla osób, które nie lubią smaku kokosa polecany jest olej kokosowy rafinowany. Ma on biały kolor, jest bezwonny a jego smak jest znacznie delikatniejszy.

Zakup i przechowywanie oleju kokosowego

Jeszcze do niedawna olej kokosowy był w Polsce niemal niedostępny. Jeśli komuś zależało na zakupie tego tłuszczu musiał udać się do specjalistycznego sklepu ze zdrową żywnością. Obecnie pojawia się on coraz częściej w zwyczajnych sklepach z żywnością oraz dużych marketach. Olej kokosowy jest również dostępny w wielu sklepach internetowych. Ponieważ olej kokosowy nie wymaga specjalnych warunków przechowywania nie trzeba się obawiać, że specyfik straci swoje walory zdrowotne podczas złego sposobu transportu czy przechowywania w sklepie. Warto jednak pamiętać, szczególnie robiąc zakupy w sklepach internetowych, że na rynku pojawia się coraz więcej produktów niepełnowartościowych. Dlatego też należy dokładnie sprawdzić co się kupuje.

Cena oleju kokosowego uzależniona jest od tego czy jest to produkt naturalny czy rafinowany. Ponadto można zakupić ten olej zarówno w sklepie kosmetycznym jak i spożywczym, co sprawia, że ceny są bardzo zróżnicowane.