Olej kokosowy

olej kokosowyPytanie skąd pochodzi kokos jak do tej pory pozostaje bez odpowiedzi, ponieważ palmy kokosowe rozprzestrzenione są niemal na całym świecie. Rosną wszędzie tam, gdzie sprzyjają im warunki atmosferyczne. Dzieje się tak, gdyż orzech kokosowy może przepłynąć tysiące kilometrów, a kiedy zostanie wyrzucony na brzeg nadal jest zdolny do kiełkowania. Niemniej jednak, zdaniem naukowców, jest bardzo prawdopodobne, że roślina ta pochodzi z wysp Polinezji lub południowych obszarów Azji.

Orzechy kokosowe posiadają wiele substancji odżywczych, które znajdują się w zarówno w  miąższu jak i soku. Miąższ kokosu jest jednym z podstawowych produktów spożywczych na wyspach Polinezji. Jedzony jest na surowo, w postaci płatków czy wiórek. Z miąższu kokosu tłoczony jest również olej, który doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania, ale również do jedzenia na zimno. Poza miąższem w kokosie znajduje się również sok, inaczej nazywany mleczkiem, który jest doskonałym napojem. Mleczko kokosowe posiada w sobie duże ilości elektrolitów, przez co jest doskonałym napojem dla sportowców.  Sok z kokosa doskonale gasi pragnienie, a za razem dostarcza organizmowi niezbędnych makro i mikroelementów. Może być pity bezpośrednio z orzecha, albo dodawany do potraw.

Olej kokosowy

Szczególnie wartym zainteresowania jest olej kokosowy. Powstaje on z wysuszonego miąższu orzecha tzw. kopry. W skład kopry wchodzi 70% tłuszczu, 14% cukru, 7% białka. Warto przy tym wspomnieć, że w większości miąższ składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha (8-12 atomów węgla), które pomimo swojego nasycenia nie są szkodliwe, jak to jest w przypadku nasyconych kwasów tłuszczowych długołańcuchowych pochodzących z tłuszczy zwierzęcych.

Olej kokosowy powstaje w procesie tłoczenia i rozgrzewania kopry. W sklepach najczęściej można spotkać olej kokosowy rafinowany, odkwaszany i wybielany, aczkolwiek coraz częściej pojawia się również w naturalnej postaci. Świeżo tłoczony olej kokosowy jest lekko żółtym płynem, jednak w temperaturze poniżej 25 stopni przybiera wygląd ściętego białego tłuszczu. Z tego powodu jest też często nazywany masłem kokosowym. Olej kokosowy w naturalnej postaci ma delikatny kokosowy aromat, w formie rafinowanej traci go.

Obecnie olej kokosowy wykorzystywany jest w wielu różnych dziedzinach życia. W naturalnej postaci olej można spotkać w kuchni, salonie kosmetycznym lub fryzjerskim. Rafinowany olej najczęściej pojawia się w kuchni. Coraz częściej olej kokosowy wykorzystywany jest również do produkcji kosmetyków. W ostatnich latach, po wieloletniej przerwie, olejem tym zainteresowali się również badacze i testowany jest w różnych dziedzinach medycyny.